A fenntartható szájápolás specialistája

Küldetésemnek tartom, hogy megreformáljam a magyarországi szájhigiénés szokásokat, mivel minden megelőzhető fogászati beavatkozásnak óriási a karbonlábnyoma.

rólam

Mester Emese vagyok, dentálhigiénikus és a környezetbarát szájápolás specialistája.

Kevesen tudjátok, de eredetileg Gödöllőn, a Szent István Egyetem Környezettudományi Karán diplomáztam. Ezzel egy időben képeztem magam dentálhigiénikussá.

Ez a két szakma elsőre nagyon különbözőnek tűnhet, de mertem nagyot álmodni és Magyarországon elsőként vezettem be a környezettudatosság elveit a szájápolási preveció minden szintjére.

Nálam az összes kezelés alkalmával a lehető legkevesebb hulladék keletkezik, a legkörnyezetbarátabb anyagok használata mellett. Ezt hívom Low Waste Dentálhigiéniának (#lowwastedh). Mosható, fertőtleníthető többször használatos előkét alkalmazok. Javaslom, hogy hozz magaddal saját (re)poharat öblítésre. Az elterjedt egyszerhasználatos műanyag műszertálca helyett fém, sterilezhető darabra pakolom a többször használatos, műanyag mentes eszközeimet. Megfontoltan, tudatosan építem fel a kezelés egyes lépéseit, ezért igyekszem mindössze 1 pár kis karbonlábnyomú kesztyűt felvenni egy beavatkozás során. Azonban hulladékcsökkentés szempontjából a leghatékonyabbnak mégis azt érzem, amikor személyre szabott környezet- és egészségbarát szájápolókat javasolok a kezelések végén.

Küldetésemnek érzem, hogy megreformáljam az itthoni szájhigiénés szokásokat, hiszen minden megelőzhető fogászati beavatkozásnak óriási a karbonlábnyoma, ezért a rendelői közeget elhagyva igyekszem minden korosztálynak önkéntesen segíteni. Rendszeresen tartok edukatív és interaktív foglalkozásokat óvodásoknak, kisiskolások és felnőtteknek egyaránt. Elindítottam a Tudatos Szájápolás Prevenciós Programot és Rajzverseny sorozatot.

@tudatosszajapolas  instagram oldalamon pedig számtalan hasznos hétköznapi tanáccsal látlak el téged, valamint segítek kiigazodni a környezetbarát szájápolási eszközök rengetegében.

Oszlopos tagja vagyok a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi karán alapult Munkacsoport a Környezettudatos és Fentartható Fogászatokért társulatnak. Folyamatosan keressük, kutatjuk és kommunikáljuk a legzöldebb megoldásokat és stratégiákat, amelyekkel hatékonyan csökkenthetjük szakterületük környezetterhelését.

elhivatottságom

2023.01.

iTOP Educator

iTOP Educator lettem! 🙂 Egy iTOP Educatornak megvan a megfelelő tudása, manualitása és szenvedélye, ahhoz, hogy a legalkalmasabb eszközökkel, atraumatikusan segítsen téged abban, hogy egészséges legyél, hiszen “Az egészség a szájüregben kezdődik”.  

Egy iTOP Educator hiteles, figyelmes és alázatos.
Egy iTOP Educator mindig ügyel arra, hogy felmérje az igényeidet és megismerje a szokásaidat, így együtt ki tudtok tűzni egy célt, aminek elérésében mindvégig ott lesz melletted és kellőképp tájékoztat, valmint megerősít. 

Tehát, ha a dentálhigiénikusod iTOP végzettségű, akkor személyre szabott tanácsokkal fog ellátni ahhoz, hogy hosszú távon megőrizd fogaid, ínyed és szervezeted egészségét.

2023.01.

Jordan Green Clean Magyarországi Nagykövet

Egy kézi fogkefe akkor jó, ha sűrű és puha sörtéjű, kis méretű lekerekített feje van és tollszár fogásban is kényelmes a nyele. Na és persze mindenképp legyen környezetbarát!
Már a kezdetektől fogva jó szívvel ajánlottam a Jordan Green Clean újrahasznosított műanyagból készült, papírcsomagolású, csodás pasztell színekben pompázó fogkeféket, és ez azóta sincs másképp. Ami viszont változott, hogy jelenleg ezek a fogkefék már CHANGE változatban cserélhető fejjel is kaphatóak, a lehető legminimálisabbra csökkentve a szájápolás során keletkező hulladék mennyiségét. Engem ért az a nagy feladat, hogy hivatalosan is hírét vihetem a szakmában ezen remek környezetbarát fogkefének. 

2022.11.

Magyar Dentálhigiénikusok Egyesülete Elnökségi tag

Az egyesület célja szakmai érdekképviseletet biztosítani, szakmával kapcsolatos ügyekben felkérésre állásfoglalás, véleménynyilvánítást megfogalmazni vagy eljárást kezdeményezni a szakpolitika felé, a kompetenciakörök lefektetése mellett annak betartásában segítséget nyújtani.

2022. 10.

Dental World Prevenciós Kongresszus

Hatékony és megbízható környezetbarát szájápolási eszköz – létezik?

Manapság már egyre több emberben ébred felelősségtudat a környezeti értékeink megóvása iránt. Sokan csak apró lépésekben, néhány alapvető hétköznapi dologgal igyekeznek csökkenteni a karbonlábnyomukon. A környezetvédelmi témákat boncolgató platformok elsők között javasolják a zöldítés mára már ikonikus kellékének számító bambusz fogkefét. De valóban hatékonynak számítanak a környezetbarát szájápolási eszközök? Szakemberként elengedhetetlen, hogy tájékozottak legyünk a piacon kapható környezetbarát szájápolási eszközök terén, így te- hetünk csak biztonsággal javaslatot pácienseink számára. Vállaljunk felelősséget pácienseink és környezetünk hosszú távú egészségéért. Célom bemutatni olyan környezetbarát szájápolási eszközöket, amelyek bizonyítottan hatékonyak lehetnek a megfelelő technika alkalmazása mellett. Nem szeretnék afelett sem elsiklani, hogy a prevenciós szemlélet továbbra is a legtöbb szempontból páciensbarát módszer, valamint a legkörnyezetkímélőbb megoldás, hiszen minden megelőzhető fogászati beavatkozásnak óriási a karbonlábnyoma. Szánjunk elegendő időt az instruálására, motiválására, valamint térjünk el a megszokottól és javasoljunk számukra valóban hatékony, valamint megbízható környezetbarát szájápolási eszközöket. Tágítsuk nézőpontunkat és tegyünk mindannyian a klímaválság ellen a szájüregi prevenció számos szintjén.

2022.05.

Zöld Vállalkozás Kitüntetés

A Green Guide Budapest minősítési rendszere szerint bolygóbarát hozzáállással vezetem a vállalkozásomat. Független fenntarthatósági szakértők bevonásával kidolgoztak egy kritériumrendszert a vállalkozások felméréséhez, ezzel is megalapozva, hogy a platform hiteles és objektív felületet adjon az oldalon szereplő vállalkozások tudatos törekvéseinek, illetve a városi fenntarthatóság bemutatására. Három extra érmet is kaptam, amely közül az egyik a hulladékkezelésre vonatkozik, tehát ezt kifejezetten a #lowwastedh kezelés típus érdemelte ki.

2020-

Tudatos Szájápolás Prevenciós Program

A rendelői közeget elhagyva igyekszem minden korosztálynak önkéntesen segíteni.  Szerintem nem lehet elég korán kezdeni az egészségnevelést és sosem túl késő elsajátítani a helyes fogmosási technikát. 

Ma már az sem elhanyagolható tény, hogy a megelőzés egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is a legjobb, amit tehetünk. Rendszeresen tartok edukatív és interaktív prevenciós foglalkozást óvodásoknak, kisiskolások és felnőtteknek. Elindítottam a Tudatos Szájápolás Rajzverseny sorozatot.

2019

iTOP - Advanced

Az  iTOP képzés egy több lépcsőből álló kurzussorozat fogorvosok és dentálhigiénikusok számára. Az  iTOP Advanced certifikációnak köszönhetően, elméleti és gyakorlati ismeretekkel, hasznos tanácsokkal és ötletekkel rendelkezem. A ‘touch to teach’ módszernek köszönhetően, valamint a megfelelő technika és a megfelelő eszközök együttes alkalmazásával sikeresebbé és szerethetőbbé teszem számodra a mindennapi szájápolást. 

kapcsolódó tartalmak

dentálhigiénikus budapest
dentálhigiénikus budapest

Készen állsz arra, hogy új szintre emeld a fogápolást?

Kérdés esetén vagy időpont egyeztetéssel kapcsolatban az alábbi űrlap kitöltésével add meg adataidat, és hamarosan keresni foglak.